NYHEDER

Jagten på Glæden – og det bedste talentliv

 

Projektet sætter glæden i talentlivet på dagsordenen. Det handler om at skabe viden og inspiration til at huske at tænke glæden med, når hverdagen både på og udenfor banen skal tilrettelægges.

 

Motivationen for projektet ligger i den stigende professionalisering og ’seriøsitet’, der ligger i udviklingen af talentsporten. For hvordan trives den helt fundamentale glæde ved sporten og sportslivet under de mere krævende rammer? Er det stadig et godt liv målt på glæden?

Ambitionen er at sætte kvaliteten af talentlivet på dagsordenen.  Og vejen til ny viden og inspiration går gennem analyser og sammenligninger af talentmiljøer for at finde frem til anbefalinger til de unge, deres trænere og deres forældre. Hvordan passer vi bedst på glæden?

Projektet bygger på en udviklet ’hjertemodel’ og testmetode af glæden – med en opdeling i fire hovedtyper og kilder til glæden.

Der er samlet viden ind gennem interviews og observationer i fire forskellige talentmiljøer i Danmark – og gennem interviews med nogle af dansk eliteidræts store profiler på og udenfor banen.

Projektet startede tilbage i 2006 og inkluderer til dato produktion af en Temalørdag på DR2, ’For sportens skyld – ikke uden glæden’ og bogen, ’Jagten på glæden’, udgivet med støtte fra Team Danmark og DIF (Syddansk Universitets Forlag, 2009) og pjecen ’Glæden i Centrum’ (DGI).

Siden udgivelsen har jeg holdt en lang række foredrag – både i de fleste idrætsforbund, i kredse og klubber, elitekommuner og organisationer – også udenfor sporten, og der har vist sig at være stor interesse og til dels også bekymring for glædens ve og vel.

På hjemmesiden www.jagtenpaaglaeden kan du læse meget mere om projektet.

 

               skl0765

Mine drømme og ambitioner går på at komme videre med en Etape 2 af projektet – der skal udgive inspirationsmateriale, der sætter fokus på ’best practices’.

Hvad er det man konkret kan gøre, hvis man vil opbygge miljøer, der skaber velfungerende, glade, ansvarlige og selvstændige unge talenter, der holder motivation og gejst og har en sund og langsigtet udvikling?!

Vi skal have den menneskelige kvalitet af talentarbejdet sat på dagsordenen, og få udvekslet erfaringer om, hvad der virker, og hvad der er godt – for de unge!

Vi skylder børnene, at der er nogen, der både spørger – tjekker – udvikler – inspirerer… - mod en unik dansk sportsmodel! , Hvor der kommer viden, inspiration og krav til helt konkret at huske at sporten først og fremmest skal være for og med de unge. Det skal være et fedt liv.

Jeg er stadig i fasen, hvor jeg leder efter den rigtige form og format for projektet. Men alle gode inputs modtages.

 

 a115370

MINE PROJEKTER

Her er nogle af de projekter, som jeg arbejder med for tiden

FOREDRAG OG WORKSHOPS FOR SPORTSFORÆLDRE

Som opfølgning på bogen SPORTSFORÆLDER - FAMILIEREVOLUTIONEN DU IKKE SÅ KOMME holder jeg foredrag og workshops for forældre i klubber, skoler eller andre sammenhænge, hvor forældre gerne vil inddrages og gøres klogere på, hvordan de kan tackle forælderrollen bedst muligt. 

Oplægget tager afsæt i de mange udfordringer en sportsforælder helt automatisk kommer til at stå med. Der sættes fokus på, hvordan man kan/vil støtte, hjælpe og udvikle sit barn. Men det handler også om, hvordan man får familien og hverdagslivet til at hænge sammen og hvordan man tackler de mange helt naturlige følelsesmæssige reaktioner. 

I forbindelse med foredragene/workshops er det desuden muligt at købe bogen til tilbudspris. 

 

DE UNGES STEMME I EN INTENS SPORTSVERDEN

Udviklingen af talentsporten går rigtig stærkt. Nogen gange også så stærkt, at det kan være svært at følge med. Både som ung, forældre, trænere og ledere. Der er mange forskellige interesser i børnenes og de unges sportsverden. Derfor er det heller ikke altid, at det der foregår er for BØRNENES bedste. Det kan være svært at finde uvildige, når både forældre, trænere og ledere rigtig gerne vil have, at talentet skal lykkes.

I det lys har jeg startet projektet, Talenternes talerør. Talerøret skal være de unges stemme i børne- og unge sporten. Første initiativ er bloggen talenternestalerør.dk, hvor der vil komme kommentarer fra eksperter, præsentation af ny viden og forskning, kommentarer fra unge til aktuelle begivenheder mm.

Alle er selvfølgelig mere end velkomne til at komme med kommentarer.

God fornøjelse med bloggen

 

HVORDAN ARBEJDER VI KONKRET MED TRIVSEL OG MENTAL SUNDHED

Siden DR-dokumentaren Under overfladen - om spiseforsttyrrelser og menneskeligt hårde elite træningsmiljøer - blev vist i april 2019, har der været sat fokus på mental sundhed. Hvordan sikrer vi os, at det, der foregår ude i træningsmiljøerne nu også er godt for den enkelte udøver?! Hvordan måler vi på det der diffuse begreb TRIVSEL? Og hvad er det mentale sunde, når det er mere end fraværet af det usunde med angst, depressioner og spiseforstyrrelser mm.?

Gennem mange år har jeg arbejdet med netop det tema. Da jeg udgav bogen Jagten på glæden og producerede DR2 Temaaftenen Ikke uden glæden, var det netop med det formål at bruge glæderne til at vurdere livskvaliteten i de enkelte miljøer. Spørgsmålet var netop - er det (stadig) et godt liv at være et ungt ambitiøst og engageret sportsbarn i Danmark?

Gennem efteråret 2019 har jeg været i gang med at udforme et projekt og en arbejdsmmodel for, hvordan man i sit lokale miljø kan lave temperaturmålinger på trivselen og med konkrete initiativer og tilgange kan arbejde for at udvikle sit træningsmiljø til at blive et rigtig godt sted at være for hvert enkel atlet.

Kontakt mig endelig hvis I ønsker at sætte gang i et projekt i jeres miljø.

 

Skrmbillede 2019 11 24 kl 112516 

MED PÅ DET HOLD DER FØRST BLEV UDTAGET TIL OL 2020

Efter et år med tre ture til Færøerne og den 'sædvanlige tur' til Final 4 håndbold herrer finaler i Køln byder den næste år på nogle store oplevelser med Henrik Saabyes tv-produktionshold.

I november/december 2019 lyder programmet på tre uger med VM i kvindehåndbold i Kusamoto - og til sommer går turen igen til Japan og OL i Tokyo.

Vi var det hold, der først blev udtaget :)

Det er sjette OL i træk, at vores danske produktionshold med en af verdens bedste sportsproducere Henrik Saabye skal af sted.

Vi er 54 mand, der skal af sted denne gang.